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附表 12：維也納條約法公約第 31-33 條(英文原文) 

 

 

Section 3. Interpretation of treaties 

 

Article 31 General rule of interpretation 

 

1. A treaty shall be interpreted in good faith in accordance with the ordinary meaning to 

be given to the terms of the treaty in their context and in the light of its object and purpose.  

2. The context for the purpose of the interpretation of a treaty shall comprise, in addition 

to the text, including its preamble and annexes:  

(a) any agreement relating to the treaty which was made between all the parties in 

connexion with the conclusion of the treaty; 

(b) any instrument which was made by one or more parties in connexion with the 

conclusion of the treaty and accepted by the other parties as an instrument related to the 

treaty.  

3. There shall be taken into account, together with the context: 

(a) any subsequent agreement between the parties regarding the interpretation of the 

treaty or the application of its provisions; 

(b) any subsequent practice in the application of the treaty which establishes the 

agreement of the parties regarding its interpretation;  

(c) any relevant rules of international law applicable in the relations between the parties. 

4. A special meaning shall be given to a term if it is established that the parties so 

intended. 
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Article 32 Supplementary means of interpretation 

Recourse may be had to supplementary means of interpretation, including the 

preparatory work of the treaty and the circumstances of its conclusion, in order to confirm 

the meaning resulting from the application of article 31, or to determine the meaning 

when the interpretation according to article 31:  

(a) leaves the meaning ambiguous or obscure; or  

(b) leads to a result which is manifestly absurd or unreasonable. 

 

Article 33 Interpretation of treaties authenticated in two or more languages 

1. When a treaty has been authenticated in two or more languages, the text is equally 

authoritative in each language, unless the treaty provides or the parties agree that, in 

case of divergence, a particular text shall prevail.  

2. A version of the treaty in a language other than one of those in which the text was 

authenticated shall be considered an authentic text only if the treaty so provides or the 

parties so agree.  

3. The terms of the treaty are presumed to have the same meaning in each authentic text. 

4. Except where a particular text prevails in accordance with paragraph 1, when a 

comparison of the authentic texts discloses a difference of meaning which the application 

of articles 31 and 32 does not remove, the meaning which best reconciles the texts, 

having regard to the object and purpose of the treaty, shall be adopted.  

 


