政大學術集成


Please use this identifier to cite or link to this item: https://ah.nccu.edu.tw/handle/140.119/123130


Title: 中共“全國人大”專門委員會審議法案之研究
Authors: 楊勝春
Contributors: 中國大陸研究
Keywords: 中共;全國人大;專門委員會;法案審議
Date: 1998-05
Issue Date: 2019-04-25 11:04:03 (UTC+8)
Abstract: 各國國會幾有常設委員會之設置。作為中共「國會」的「全國人大」內部常設性質的委員會稱為「專門委員會」。吾人探究「全國人大」專門委員會行使法案審議的內涵,經與西方議會常設委員會的運作情形對照之下,凸顯了三大特徵:兼採群眾路線、傾向「院會、委員會折衷主義」及固定不變的主審委員會,但此等特徵的背後,卻浮現若干問題,這包括:黨意與民意結合不易、專門委員會數量不足、業務分工不均及審議法案權責輕重差距過大等皆是。
Relation: 中國大陸研究, 41(5), 49-60
Data Type: article
Appears in Collections:[Mainland China Studies] Journal Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
404.pdf862KbAdobe PDF71View/Open


All items in 學術集成 are protected by copyright, with all rights reserved.


社群 sharing